Home
Economia PDF Print E-mail

Economia comunei Aroneanu are un caracter agricol puternic influentat de pozitia limitrofa cu municipiul Iasi, conferindu-i si un caracter periurban de intensa legatura cu metropola. Pana in anul 1989 volumul activitatii economice se realiza in proportie de 56,9% in sfera circulatiei, 36,4% in agricultura si 7,2% in industrie. Aceasta proportie era determinata de ponderea mare a salariatilor navetisti ce intretineau activ sistemul comercial local. Dupa anii 1990 ponderea activitatii comerciale a scazut foarte mult, agricultura revenind acum pe primul loc ca ramura economica a comunei.
Comuna se caracterizeaza printr-o pondere mare a rezervelor de pajisti dar cu potential scazut si printr-un patrimoniu viticol important.
Pe culturi potentialul productiv al solurilor din comuna se afla in totalitate sub potentialul mediu al judetului, cu circa 10%. O exceptie o constituie potentialul pentru vie, care este aproape la jumatatea potentialului mediu al judetului, insa caracteristica viticola pozitiva a comunei se suprapune doar cu perimetrul productiv al dealului Sorogari, unde se afla comasate plantatiile viticole.
Activitati de prelucrare


Numar
Mori 2
Puncte de sacrificare a animalelor 1 dezafectat
Mori de furaje 2
Ateliere de tamplarie 3

Principalele activitati neagricole: comert

In concluzie, putem afirma ca din punct de vedere al gradului de dezvoltare, comuna este considerata de rang mijlociu in randul celor 13 comune ale zonei metropolitane.
 

joomla site stats